Design

Villa Vals was designed by Bjarne Mastenbroek and Christian Müller of the architectural firms SeARCH and CMA. Their design plan was to fully integrate the villa into the landscape to avoid disturbing the unspoiled natural surroundings. Therefore, access to the villa is only possible through an underground tunnel that runs directly through the mountainside from the nearby Graubünder stable. The facade of the house is slightly sloped, which enhances the view of the mountain landscape in the opposite valley.

Completed in 2009, the house was built with local entrepreneurs and furnished in collaboration with a variety of international designers and companies. Their idiosyncratic designs fit well with the villa's spacious, industrial architecture. Pieces and objects from Hella Jongerius, Demakersvan, Scholten & Baijings, Marcel Wanders, Claudy Jongstra, Royal Tichelaar Makkum and Vitra Nederland, among others, were used. The spacious interior is an eclectic but balanced mix of contemporary design. A unique combination of architecture, interior and design.

Photography Iwan Baan, Gaelle Boulicaut, SeARCH

Equipment

The house is equipped with triple insulated glass, underfloor heating in all rooms, a heating recovery/ventilation system, a Pivoting oven, Wi-Fi internet connection, a sound system, satellite TV, a washer and dryer, and a separate large fridge-freezer. The kitchen is fully equipped and offers a five-pan induction stove, two convection ovens with microwave and steamer, refrigerator and dishwasher, and a Nespresso machine. The entrance room has a pool table and wardrobes with heated ski boot holders (for 10 pairs) and is suitable for storing and drying ski clothes. Bed linen and towels are included in the rent.

House technic

The house is energy efficient and does not consume fossil fuels. It is heated and ventilated with environmentally friendly electricity from the nearby dam. For optimal efficiency and environmental considerations, windows and doors should be kept closed during the winter. Additional heating with the wood stove is optional. The heavy construction of the house adjusts slowly to temperature changes. Firewood is sufficiently stocked and will be charged according to actual consumption (CHF 15,- per container).